
 WA Coding Rules are a requirement of the Clinical Coding Policy MP0056/17 

Page 1 of 2 
© Department of Health WA 2018 

 

Western Australian Coding Rule 

0417/08 Type 1 and type 2 myocardial infarction 

 

WA Coding Rule 0916/10 Type 1 and type 2 myocardial infarction is superseded by ACCD Coding 
Rule Type 1 and type 2 myocardial infarction (Ref No: Q3141) effective 1 July 2017; (log in to 
view on the ACCD CLIP portal). 

 

DECISION 

WA Coding Rule 0916/10 Type 1 and type 2 myocardial infarction is retired.  

[Effective 01 July 2017, ICD-10-AM/ACHI/ACS 10
th
 Ed.] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

https://www.accd.net.au/Clip/account/SignIn.aspx
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Western Australian Coding Rule 

0916/10 Type 1 and type 2 myocardial infarction 

Q. 

Cardiologists are increasingly documenting myocardial infarctions as Type 1 or Type 2 rather than 
STEMI or NSTEMI. What code should be assigned for Type 1 and Type 2 MI? 
 

A. 

Traditionally, MIs have been classified based on electrocardiographic findings as ST elevation MI 
(STEMI) or non-ST elevation MI (NSTEMI) or anatomically as transmural or nontransmural. 
 
In 2007, a consensus document was published by a joint task force of experts with a new universal 
definition of the term myocardial infarction. The criteria are based on cardiac biomarkers (such as 
troponin) and other signs and symptoms (symptoms of ischaemia, ECG changes and imaging 
evidence).  
 
The document also provides clinical classification of myocardial infarctions as Type 1, 2, 3, 4a, 4b 
and 5.  
 
When a myocardial infarction is documented as one of the types above, clinical coders should look 
for documentation which is indexed in the ICD-10-AM classification, such as STEMI, NSTEMI, 
transmural, nontransmural or the site of the MI. If such information is not available, I21.9 Acute 
myocardial infarction should be assigned. 
 

DECISION 

Type 1 and Type 2 MI are not terms that are recognised by the ICD-10-AM classification. 
Clinical coders should look for documentation which is indexed in ICD-10-AM, such as 
STEMI, NSTEMI, transmural, nontransmural or the site of the MI. If such information is not 
available, I21.9 Acute myocardial infarction should be assigned. 
 
[Effective 21 September 2016, ICD-10-AM/ACHI/ACS 9

th
 Ed.]  


