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Western Australian Coding Rule 

0417/12 Morphology coding  

 

WA Coding Rule 0809/03 Morphology coding is superseded by ACCD Coding Rule Selection of 
morphology codes from pathology results (Ref No: Q3147) effective 1 April 2017; (log in to 
view on the ACCD CLIP portal). 

 

DECISION 

WA Coding Rule 0809/03 Morphology coding is retired.  

[Effective 01 Apr 2017, ICD-10-AM/ACHI/ACS 9
th
 Ed.] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

https://www.accd.net.au/Clip/account/SignIn.aspx
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Western Australian Coding Rule 

0809/03 Morphology coding  

Q. 

Various queries have been received regarding morphology coding. 

A. 

Coding Education Team advice: 

As per ACS 0233: If a morphological diagnosis contains two histological terms which have different 
M codes, select the highest number as it is usually more specific.   

Coders should use only information from the conclusion of a histology report when assigning 
morphology as coders should not be expected to interpret microscopic findings. 

Ensure you are satisfied that the pathologist's conclusions are clear - if there are differential 
diagnoses presented in the histopathology report, and the pathologist chooses one as a favoured 
diagnosis, it is better to query with the clinician for a final diagnosis. 

Try to code to the most specific term.  

DECISION 

Coders should use only information from the conclusion of a histology report when 
assigning morphology as coders should not be expected to interpret microscopic findings. 

[Effective 14 Aug 2009, ICD-10-AM/ACHI/ACS 6
th
 Ed.]  


